Değerli okurlarımız. Bu yazımızda yine arıcılıkla ilgli bilgiler vermeye devam edeceğiz. Son yıllarda arı ölümlerinde yoğunluk yaşamakta. Bu oran yüzde 5-10 seviyesinde iken, yıllar itibariyle yüzde 50'lere varan kayıplar verilmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi, bilindiği üzere varrao denilen akar yanı parazitinin arılarda yaptığı tahribattır. Bu zararlı arılar üzerinde delikler açarak, kanını enmekte, yaşlı arıları zayıflatmakta, yavru gözlerinde de çıkacak yavruların eksik çıkmasına sebebiyet vermektedir.
Değerli arıcılar. Önceki yıllarda bize aktarılan bilgi, bununla mücadele zamanları erken ilkbahar ve geç sonbahar olarak verilmekte idi. Ama görüldü ki bu mücadele yöntemi yetersiz kaldı. Şimdi ise sadece bal hasadı süresince ilaçlama yapılmaksızın diğer zamanlarda yıl boyunca ilaçlama yapılmasıdır. Bal hasadına müteakip arıcılarımız bununla ilgili ilaçlamaya başlarlar ve kış mevsimi gelinceye kadar belirli aralıklarla değişik mücadele yöntemleriyle ilaçlama yapmaktadırlar.
Burada belirtmekte yarar var, 1'ncisi ruhsatlı ilaçlarla mücadele yapılması. 2'ncisi ise etrafımızda bulunan arıcıların da aynı zamanda ilaçlama yapmalarının sağlanması, eğer bunu yapmaz iseler bizim yaptığımız mücadelenin hiçbir faydası olmayacaktır. Varroa denilen zararlıyı kovanlarımızdan söküp atmak imkansızdır. O nedenle asgariye indirmek için çaba sarfediyoruz. İlaçlamalarımızı düzenli olarak yaparsak, bunu başarabiliriz.
Tekrar hatırlatmakta yarar görüyorum. Mutlaka ruhsatlı ilaçlarla mücadele yapılmalı, kulaktan duyma ve merdivenaltı diye tabir ettiğimiz ve balda kalıntı bırakan ilaçları kesinlikle kullanmayınız. Bu konuda en yakın Tarım Teşkilatı size yardımcı olacaktır.
Saygılarımla.