• Dünya genelinde kestaneye en fazla zarar veren böcek türüdür. Anavatanı Çin’dir. Avrupa’daki ilk kaydı 2002 yılında İtalya’da, 2014 yılının nisan ayında, Türkiye’de Marmara Bölgesi’nde (Yalova) tespit edilmiştir. Karantina tedbirlerine rağmen 2018 yılında Aydın ve İzmir’e fidan satışı ile, Düzce , Bartın ve Kastamonu illerine bulaşmış. 2021 yılında ise Sinop ili bölgesinde tespit edilmiştir. İlimizde bulaşma aktif uçuş vasıtasıyla olduğu düşünülmektedir. Zararlı 25 km aktif uçuş ile yayıldığı, rüzgarla 100kmye kadar çıktığı saptanmıştır.
• Kestane gal arısı larvalarının bahar başlangızında kestane ağaçlarında oluşturduğu kuşburnuna benzeyen yeşil-kırmızı şişlikler gal olarak isimlendirilir. Gal aslında kestanenin böceğe karşı kendini korumak için oluşturduğu yapıdır. Bu sebeple bu zararlı kestanelerde sürgün , tomurcuk ve yapraklarda zarar yapmakta, hem verimin, hem de kalitenin düşmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte ilimizin önemli değerlerinden kestane balı üreticilerine de önemli zarar vermektedir.
• Zararlıya karşı kimyasal ilaç kullanımı önerilmemektedir. En etkili mücadele yöntemi “Torymus Sinensis” adı verilen parazitoit arının kullanıldığı biyolojik mücadele için çalışmalara başlanmıştır. Böcek yiyen böcek olarak adlandırılan bu Eylül-Ekim aylarında doğaya salınıp kestane gal arıası popülasyonunu baskı altına almaya çalışılmaktadır. İlçemşz Gündoğdu bölgesinde 2023 yılında 2000 adet, Yapraklı bölgemizde de 2024 yılında 1500 adet arı salınmıştır. Çalışmalar ağır yürümekte bu nedenle zarar her yıl artarak devam etmektedir. Bu çalışmayla başarı süreci uzayacak gibi görülmektedir.
• Sevgili okuyucularım;
Tükelide Arıcılar Birliğine kayıtlı 80 arıcımız, Tarım Müdürlüğüne Arıcılık işletmesi açtırmış yaklaşık 60 arıcımız, toplamda 4500 arılı kovanla arıcılık yapılmaktadır. Önceki yıllarda, Baldaki kestane oranı %75-80’lerde iken son yıllarda bu oran %10-15’lere düştü ve bal verimi önemli ölçüde azalmıştır. Bal değerli bir besin maddesidir, ilçemiz için ekonomik değere sahiptir. Eğer ciddi olarak çalışma yapılmaz ve çözüm üretilmez ise kestane ağaçları kuruyacak ve kestane balı hayal olacaktır.
• Buradan ilçe kaymakamımız başta olmak üzere, Orman İşletme Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Siyasi parti temsilcileri, sizlere sesleniyorum, çözüm üretin ve kestane ağaçlarını kurtarın;
Yoksa kestaneye ve kestane balına hasret kalırsınız?
Saygıyla.
Yazık ama sorun değil zira Türkeli kestane balının büyük kısmı Romanya'dan ithal ediliyor diyorlar