KURBAN; Allah’a yaklaşmak ve onun rızasını kazanmak niyetiyle kesilen hayvan demektir. Yani ibadet niyetiyle kurban bayramı günlerinde kesilen ve belirli özellikleri taşıyan hayvana verilen isimdir.
KURBANIN DİNİ DAYANAĞI NEDİR?
Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair kuranı kerimde deliller vardır. Saffat süresinde (37/107); Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine kurban olarak verildiği açıkça bildirilmektedir. Ayrıca kuranda kurban ibadeti ile ilgili başka ayetler mevcuttur. (Hacc, 22/28,34,36,37)
Hz. Peygamber (a.s) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamberin yedi deveyi kurban olarak kestiği, Medine’de ise boynuzlu ve alacalı iki koyun kurban ettiği rivayet edilmiştir.
Ayrıca Peygamber Efendimiz, kurban Bayramında, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurban kesilir kesilmez Allah katında kabul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dâhil olmak üzere her şeyinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiştir.
KİMLER KURBAN KESER?
Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80 gr. Altın veya bunun değerinde paraya sahip olan kişi dinen zengin sayılır. Bu kişinin malının şükrü olarak kurban kesmesi gerekir.
AİLEDE ZENGİN OLAN KARI - KOCADAN HER BİRİNİN KURBAN KESMESİ GEREKİR Mİ?
İslam da mal birliği değil, mal ayrılığı ilkesi vardır. Her bireyin malı kendisine aittir. İbadetlerde de durum aynıdır. Sorumluluk ve bu sorumluluğun bir neticesi olan ceza ve mükâfat da bireyseldir. Bu nedenle, dinen zengin olan karı- kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir.
KURBAN NE ZAMAN KESİLİR; Kurban Bayramının bir, iki ve üçüncü günleri kesilir. Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra;
Bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vaktinin girmesinden sonra başlar. Kurban Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Şafi mezhebinde ise 4. günü akşam vaktine kadar devam eder. Bu geçen süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak geceleri kesmek mekruhtur. Kurban Bayramının birinci günü kesmek daha faziletlidir.
HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLARAK KESİLİR?
Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilmezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, Deve 5, Sığır ve Manda 2, Koyun ve Keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir.
Kurbanlık hayvan bu yaşını doldurduğu halde dişini değiştirmemişse yinede kurban olur. Sadece 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önemlidir. Bu nedenle, kötürüm derecesinde zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık hayvanlardan kurban olmaz. Ancak doğuştan boynuzsuz olması kurban olmasına engel değildir. Kurban bir ibadettir. Dolayısıyla kul Allaha kusursuz bir hayvanı sunmalıdır.
KURBAN ETİNİN TAKSİMİ NASIL OLMALIDIR?
İbni Mes'ud Hz. ne göre 3 bölüme ayırmak güzeldir.
1- Kendi çoluk çocuğu için,
2- Eş-dost akrabalara dağıtmak veya evinde ikram etmek için,
3- Yoksullara-ihtiyaç sahipleri için. Kurban kesen mümkünse hepsini yâda çoğunu dağıtması daha güzeldir. Parolamız şu olmalıdır: EMİR, KURBAN KESMEKTİR. SEVAP İSE DAĞITMAKTIR.
Unutmayalım: Kurban bir yönüyle ibadet, bir yönüyle ihtiyaç sahiplerine yardım, diğer yönüyle de hayvancılığı teşviktir.
Peygamber Efendimizin kurbanla ilgili şu sözleri ile yazıma son vermek istiyorum:
Kurbanlık hayvanın sahibine kurbanın her bir kılı, her bir yünü için sevap vardır.
İnsan oğlu kurban Bayramında Allaha kan akıtmaktan daha sevimli bir amel yapamaz. Kurbanın kanı yere düşmeden Allah onu kabul eder. Artık gönlünü ferah tutsun.
Rabbim keseceğimiz kurbanlarımızı kabul eylesin. Âmin.
YORUMLAR