Uzunca bir aradan sonra sizlerle yeniden buluşmaya karar verdim. Konu önemli ve hepimizi ilgilendiriyor. Okuyup dikkate alırsanız bölgemiz yararına olacaktır.
Son yıllarda Karadeniz Bölgesi’nde genellikle fındık bahçelerinde ve ekili alanlarda tahribata sebep olan bu canlının ülkemizdeki varlığı 2017 yılında tespit edilmiş ve yayılışı da bitkisel metaryellerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve ticari faaliyetlerle olmuştur.
Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, biber, patlıcan, karalahana en önemli konukçuları arasındadır.
Meyve bahçelerinde emgi yaparak üründe verim ve kalite kaybına neden olmaktadır.
Anavatanı uzak doğu ülkeleri (Çin, Japonya, Kore, Tayvan) olan bu canlı 2016 yılında Gürcistan’da görülmüş, 2017 yılında Batum’a sınır komşusu olan Artvin ili Kemalpaşa ilçesinde, 2018 yılında ise doğu karadenizde ve marmara bölgesinde gözlenmiştir.
Tarım Bakanlığı 2018 yılından itibaren feromon tuzaklarla survey çalışması yürütülmüştür. Kimyasal ilaç kullanıldığı için ilaç ruhsatlandırılmış ve biyolojik mücadele yöntemleri geliştirilerek 2023 yılında böcek yumurtalarını tüketen yumurta parazitoidi salımına başlanmıştır.
Kokarcanın insan sağlığı açısından bir tehlikesi yoktur, yalnız kışlamak için ev, depo gibi yerleri tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturur. Bu gibi durumlarda erginlerin toplanarak imhası popülasyon artısını engellemektedir.
Yada ilkbaharda kışlaklardan dağılmadan yoğun olan yerlerde hallk sağlığı alanlarında kullanılan ilaçlarla ilaçlama yapılır.
Değerli okuyucularım; bunu niçin anlatma gereği duydum;
Çünkü son bir yıl içinde ilçemizde de görülmeye başlanmış ve fındık bahçeleri, meyve bahçeleri ve özellikle de sebze bahçelerinde ürünlere musallat olarak ürünleri yiyip tüketmektedir.
Eğer ki erken dönemde bu zararlıyla mücadele etmez isek hızla yayılım yapacak ve bununla mücadele edemez bir hal alacaktır.
Bu yıl Ordu’da fındıktaki zararı çok büyüktür. Hasat sonu ilaçlama yapılarak popülasyonu azaltmaya çalışılmaktadır.
Ruhsatlandırılmış ilacı, bitki koruma ilaçları, bitki koruma ilaçları satılan bayilerden temin edilebilir. İlçe Tarım Müdürlüğüne başvurduğunuzda gerekli bilgilendirme yapılacaktır, birlikte hareket edildiğinde başarıya ulaşılacaktır.
Saygılarımla.